Fredagshøjskole 1. april 2022

v/ Tapio Juhl og Birgitte Hansen


Fra Finland til Danmark – de gode hensigters tid

Om finske krigsbørn

        Tapio Juhl er født i Karelen i 1941. På grund af krigene mellem Rusland og Finland kom han til Danmark som flygtning som toårig sammen med sin tre år ældre bror. Omkring 80.000 børn i alderen fra et til ni år blev sendt tik Norge, Sverige og Danmark., Danmark modtog 3.764. Op imod 450 blev i landet. Veikko Juhl er et af dem.

      Foredraget vil omhandle Finlands voldsomme historie samt tiden op til i dag og Tapio Juhls egen beretning – om baggrunden for hans rejse til Danmark i 1943 og tiden efter.

v/ foredragsholder Tapio Juhl


 Grænselandets sange

 

Mange digtere har beskrevet Sønderjyllands historie og givet os et poetisk indblik i en helt særlig egn i Danmark. Naturen, mentaliteten og historien optager os. Vi har i højskolesangbogen sange som ”Det er så køhnt, det er så dejle”, ”Danskerne findes i mange modeller” og ”Det haver så nyligen regnet”.

I 2020 kunne vi markere 100 året for Genforeningen og vore blikke rettedes imod Sønderjylland. Vi vil synge de sønderjyske sange, fortælle historien og glæde os over en hel unik grænseegn med gensidig respekt og forståelse mellem dansksindede og tysksindede på begge sider af grænsen.
Vi ved, at sønderjyderne helt siden hertugdømmers tid, har levet med krig og ufred. Voldsomme begivenheder har præget egnen med den store nedtur efter krigsnederlaget i 1864 og den store forløsning efter genforeningen i 1920. Det dansk-tyske grænseland er i dag præget af fred og gensidig forståelse. Der er plads til både dansksindede syd for grænsen og tysksindede nord for grænsen. Et fælles liv - et forbillede for andre grænseegne - som vi i den grad har brug for i en globaliseret verden, hvor grænser har fået en helt ny betydning.

v/ foredragsholder tidl. Højskoleforstander Birgitte Hansen


Kursusnummer
21-102B

Pris

310,- Almen

Del på Facebook

KONTAKT


Frit Oplysningsforbund Nordfyn
Rasmus Nielsensvej 64
Særslev
5471 Søndersø

Skoleleder: Vera Andersen

Telefon: 6484 1456

Mail: nordfyn@fo.dk

CVR: 15110805


Medlem af Fora