Islands Vestfjorde

Islands vestfjorde
Dag 1 / søndag den 1. juli 2018
Afgang fra Kastrup lufthavn kl. 14.00, ankomst Keflavik kl. 15.10 (lokal tid).
Vi køres i gruppens egen bus til Reykjavik, hvor der er indenrigsforbindelse til Ísafjördur, den største by i de såkaldte Vestfjorde, dvs. i Islands nordvestlige hjørne. Afhængigt af aktuelle tider på den nævnte forbindelse, bliver der kort, eller lidt længere, tid til at se fugle på vejen. Vi spiser sikkert middag på vejen…
 
Dag 2 / mandag den 2. juli 2018
Om formiddagen kører vi langs kysten til nabobyen Bolungarvík og nyder den smukke udsigt. Vi kigger indenfor på et lille museum, som fortæller fint om fiskeri i gamle dage, i åbne både fra kysten. Har man læst Jón Kalman Stefánssons trilogi om Vestfjordene kan man genkende en hel del…
Efter frokost sejler vi relativt kort ind i fjorden mod øen Vigur. Her er fyldt med lunder, tejster, edderfugle og havterner. Mange helt tæt på. Sejlturen er rolig og skaber ikke vanskeligheder, selv hvis du ikke er søstærk. Turen er indlagt i rejsens pris og varer 3-4 timer, samlet set. Anden og sidste nat på samme hotel
 
Dag 3 / tirsdag den 3. juli 2018
Vi pakker bagagen og sætter kursen mod syd, stadig i Vestfjordene. Målet er fuglefjeldet Látrabjarg, hvis vestligste punkt også er Islands. Herfra er der omkring 300 km til Grønland. Men før vi kommer så langt, er der mange ting at se, og mange fugle at kigge efter. Vejen går ind og ud langs fjordene. Kig godt efter havørn, for Vestfjordene er centrum for de omkring 65 par, der nu yngler i Island. Bestanden går lidt frem i disse år, efter at have været nede på omkring 30-35 par. Øget beskyttelse og mindre efterstræbelse fra bønder og edderfugledun-indsamlere er blandt forklaringerne på den gode udvikling.
Sidst på dagen er vi fremme ved vort overnatningssted, der ligger i den kortest mulige afstand fra Látrabjarg. Vi skal overnatte i byen Patreksfjördur, de kommende to nætter.
 
Dag 4 / onsdag den 4. juli 2018 Vi kører på en daglang udflugt til to vigtige steder, dels Látrabjarg, som er det største blandt de store islandske fuglefjelde, 12-14 langt og op til omkring 400 meter højt (højeste sted 441 m.o.h.) Vi bliver kørt ud til fyrtårnet på den vestligste spids og der er herefter tid til en travetur op langs fjeldets høje kanter. Er vejret godt, er det blandt de smukkeste oplevelser i Island. Mod syd anes næsset Snæfellsnes. Og overalt fugle, dvs. klassiske arter som lunde, alk, lomvie, polarlomvie, ride, mallemuk. Få skarver, måske topskarv. Ikke sjældent jagtfalk.
Det skal siges, at fordums myriader af fugle – tætte som myggesværme – ikke skal forventes. Der er pt. krise i bestandene for disse fugle. Men stadig virkeligt mange og stadig en oplevelse af de helt store.
Turen er ikke vanskelig at gå og vi skal tilbage til bussen på samme holdeplads, så man sætter sit eget tempo.
Derefter kører vi mod øst, for at komme ned på den ret isolerede strand Raudasandur (rødsand). Der er tid til en travetur på stranden eller/og en kop kaffe på den lille café. Gråsælerne ligger langt ude og soler sig. Læs måske før turen Gunnars Gunnarssons kriminalroman Svartfugl, som henter sin inspiration fra en ulykkelig hændelse på dette, tidligere meget isolerede sted. Anden og sidste nat på samme sted.
 
Dag 5 / torsdag den 5. juli 2018
Efter morgenmaden skal vi forlade vort hotel og sætter kursen mod færgestedet Brjánslækur, hvor vi skal nå færgen Baldur. Kl. 12.15 sejler den sydover fjorden Breidafjördur med os om bord. Turen varer 2½ time og på vejen lægger færgen til ved øen Flatey (kendt fra håndskriftet Flateyjarbókinn), mens folk og varer sættes af/på, og slutter så i byen Stykkisholmur på næsset Snæfellsnes. Vi fortsætter lidt længere, så vi kan komme ned på midten af næsset og dér finde vort overnatningssted for den kommende ene nat.
 
Dag 6 / fredag den 6. juli 2018 Efter morgenmaden pakker vi bussen og kører først længere mod vest, ud mod vulkanen og gletsjeren Snæfellsjökull på næssets vestligste punkt. Der er mange spændende steder at stoppe for kortere eller lidt længere pauser og gåture. På vejen mod hovedstaden Reykjavik, får vi måske også tid til en travetur til vulkanen Eldborg, der – med sin ringe højde – troner over det flade land. Turen går langs en lille elv og gennem lavt birkekrat.
Så må vi til sidst sætter kursen mod syd og kommer så frem til hovedstaden Reykjavik.
Her bor vi de sidste to nætter på turistklassehotellet Hotel Cabin. Middagen foregår på hotellet, og består af righoldig salatbar, inkl. to-tre varme retter, pasta osv. Ikke noget kulinarisk højdepunkt, men OK
 
Dag 7 / lørdag den 7. juli 2018
Dagen er til egen disposition, og der er derfor mulighed for mindst to forskellige måder at bruge dagen på:
1: man kan besøge nogle af hovedstadens mange spændende kulturelle højdepunkter. Bl.a. det næste nye koncert- og kulturhus Harpa (www.harpa.is), kunstmuseer, kulturhistoriske museer, fine dunkle kaffehuse eller transparante caféer – og meget andet, eller
2: man kan tage på udflugten ”The Golden Circle”, der er en 7-8 timers tur til Tingvallasletten og –søen (et geologisk og historisk højdepunkt og et godt fuglested), vandfaldet Gullfoss og området med gejseren Strokkur, der med få minutters mellemrum sender en kogende vand- og dampsøjle højt til vejrs.
NB: afhængig af antal på denne udflugt, arrangerer vi den med mindre bil, minibus (op til 9 pladser) eller en større bus. K. Torben Rasmussen tager med på denne tur. Prisen for turen vil afhænge af antal tilmeldte.
Om aftenen spiser vi en fælles afslutningsmiddag på en bedre restaurant.
 
Dag 8 / søndag den 8. juli 2018
Hjemrejsedag. Allerede kl. 10.30 skal vi køre mod lufthavnen, men det betyder at ønsker man at nyde én af Islands fine ting – de varme bade – endnu en gang, så kan man nemt spadsere til landets største anlæg i Laugardalur, 700 meter fra hotellet.
Der er afgang fra lufthavnen i Keflavik kl. 13.15 og dermed ankomst kl. 18.15 (dansk tid) i Kastrup.
 
Det skal bemærkes, at dette er en skitse, hvor der helt sikkert vil blive foretaget justeringer.
Vi har faktisk alle de gange, vi har besøgt Island siden 1996 kunnet ramme den stort set samme pris. I øjeblikket er prisudviklingen os ikke gunstig, og det vil ikke kunne undgås at turprisen bliver noget forhøjet i forhold til tidligere. Men vi lægger vægt på at turprisen omfatter fuld forplejning og entreer.
 
Introduktionsaften til Islandstur
Tid:        tirsdag d. 13. marts kl. 19.00
Sted:      Nordfyns Efterskole i Særslev
Pris:       fri entre
Ved:      Direktør K.Torben Rasmussen, Team Island
 
Holdnr.
17-ivf
Dato
Ikke oplyst
Ugedag
Ikke oplyst
Tidspunkt
Ikke oplyst
Underviser
Ikke oplyst
Adresse
Ikke oplyst
Lokale
Ikke oplyst
Holdtimer
Ikke oplyst
Mødegange
Ikke oplyst